Franciaországban terjed az egymillió olasz olajfa gyilkosa

A francia mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az ország déli részén újabb területen fedezték fel az olajfa lepraként is ismert betegséget okozó Xylella fastidiosa baktériumot, és kijelentette, hogy a fertőzött fákat megsemmisítik a kórokozó terjedésének megakadályozására.

A minisztérium szerint a beteg fákon talált baktérium alfaj azonosnak bizonyult azzal, ami a becslések szerint 230 ezer hektáron összesen egymillió értékes ősi olajfa pusztulását okozta Olaszországban. Ezért azokat a fákat és növényeket, amelyek három mérföldes körzetben érzékenyek a baktériumra, meg kell semmisíteni és el kell égetni.

Mielőtt azonban nekikezdenének, a további vizsgálatokra van szükség. „Több mint száz éves fák kivágását meg kell fontolni. Ma még nincs más módszer a fertőzés megelőzésére, és gyógyítani sem tudják a beteg növényeket” – nyilatkozta a francia állami televíziónak Michel Dessus, a helyi mezőgazdasági kamara elnöke.

A betegség, ami megakadályozza, hogy a növények tápanyagot szívjanak fel a talajból, a tudósok szerint több mint 350 növényfajt érint, és még a szőlőültetvényeket is sújtotta Észak- és Dél-Amerikában.

 A betegséget rovarok terjesztik, és érintettek lehetnek olyan gyümölcsfák is, mint az őszibarack, a körte, a szilva és a dió – írta a The Guardian.

Az Európai Növényvédelmi Szervezet a Xylella fastidiosát nagyon súlyos veszélynek tartja, amely hatását a száraz, forró nyarak felerősítik. A tudósok úgy vélik, hogy az észak-európai hűvösebb éghajlat akadályozza a betegség terjedését.

Először 2013-ban, Olaszországban észlelték, a Xylella fastidiosát, de aztán gyorsan elterjedt Dél-Európában. Franciaországban, ahol 2015-ben először Korzikán, Provence-ban, és a Côte d’Azurtól északra azonosították, valamint Spanyolországban, ahol a betegség által érintett terület 2016 októbere óta több mint 134 ezer hektárra nőtt.