Friss káposztafélék kerülnek a háztartások asztalára

A káposzta, brokkoli, karfiol fogyasztása átalakulóban van hazánkban is, ugyanis egyre többen fogyasztanak frisspiaci zöldséget savanyított, tartósított termékek helyett. Sőt, a fogyasztók a változatosságot kedvelik e növénycsoportban is.

syngenta_ocsa_rendezveny-5

A hazánkban is évszázadok óta termesztett káposztafélék élettani szempontból nagyon fontos és előnyös tulajdonságokat hordoznak: kedvező áruk, magas vitamin-, ásványi anyag és rosttartalmuk miatt kedvelt élelmiszernövények Európában. Magyarországon átlagosan évente 5 ezer hektáron terem kelkáposzta, brokkoli, karfiol és fejeskáposzta. Utóbbit ezek közül a legnagyobb, átlagosan évente 2,5 ezer hektáron termesztik a gazdálkodók. Az idei termőterület 10 százalékkal nagyobb az előző évhez képest, ám vannak eltérések az egyes fajtacsoportok között: míg a fejes- és vöröskáposzta termesztési területe nőtt, addig a kelkáposzta, karfiol és brokkoli felülete valamelyest csökkent, hangzott el a Syngenta hagyományos ágazati rendezvényén, amelyet tizenegyedik alkalommal rendeztek ma Ócsán, a vállalati zöldségnemesítő központjában.

syngenta_ocsa_rendezveny-3

A káposztafélék hazai fogyasztása Európában átalakulóban van. Mivel ma már egész évben elérhető szinte minden friss zöldségféle a pultokon, a hagyományos téli vitaminforrások, mint például a tartósított, savanyított káposztafélék fogyasztása háttérbe szorul. Ráadásul a jelentős mennyiségben érkező import is rontja a hazai termelők eladási esélyeit. A  káposztafélék fajtaösszetétele konzervatív, nincsenek nagy változások évről évre. Az elmúlt szezonban az aszályos, száraz körülmények között jobban teljesítő fajták, mint például Syngenta Agressor F1 hibridjét az idei évben ezeket szívesebben ültették el. Az európai trend a káposztafélék esetében is az egyéb zöldségfélékhez hasonlóan elsősorban az alak-, szín-, méretbeli változatosság irányába halad.

syngenta_ocsa_rendezveny-4

A gazdálkodók gondjait a szektorban tapasztalható munkaerőhiány tetézi. A káposztafélék termelésének kézimunkaerő-igénye főként a betakarítás időszakában nagyon magas, és ez egyre inkább megoldhatatlanná kezd válni a gazdáknak. Emiatt várható, hogy a gépi betakarítás egyre nagyobb arányban jelenik meg a gazdaságokban. Ez a technológia azonban a fajtafelhasználásban is változást hozhat idővel: azok a magasabb törzsű, stabil tartású fajták, amelyeket a betakarítógépek veszteség nélkül tudnak kivágni, valószínűleg jobban el fognak terjedni.

A Syngenta, mint a terület meghatározó vetőmag forgalmazó és növényvédelmi vállalata, több mint egy évtizede Magyarországon nemesít és az itteni éghajlati, termelési körülményeknek legjobban megfelelő fajtákat kínálja a hazai termelők számára. A vállalat minden termékcsoportban mutatott be ebben az évben is újdonságot, amelyet az ócsai fajtabemutatón a közönség is megnézhetett. Ezek közé tartozik olyan jól ismert hibrid új, korszerűbb verziója, mint a korai Preludium F1 kelkáposzta, vagy a hiánypótló Remala F1 vöröskáposzta és a Besty brokkoli, amelyek sok gazdálkodó figyelmét felkeltették.

Fotó: Buza Virág