Friss zöldség emeletes házakból

A vertikális gazdálkodás olyan üvegházak kialakítását jelenti, mely során innovatív technológiák segítségével akár a város közepén, több emeletre kiterjesztve növénytermesztésre kerülhet sor. Egy automatikusan irányított rendszer hozható létre, ahol a fény, hőmérséklet és vízellátottság szabályozható akár egy okostelefon segítségével.

A vertikális gazdálkodás már nem csupán vízió, választ adhat a következő mezőgazdasági kihívásokra:

  • A világ lakosságának majd fele városlakó, távol élve az élelmiszert biztosító régióktól. A megtermelt növények szállítása környezetterhelő és költséges. A friss zöldség és gyümölcs gyakran ezer kilométereket utazik, mielőtt eljut a háztartásokba, ezzel a levegő szén-dioxid termelését és a termék árát növelve.
  • Egyre kevesebb értékes termőföld áll az emberiség rendelkezésére, míg az emeletes gazdálkodás a jóval kisebb alapterületet igényel. Ráadásul talaj helyett alkalmazhatóak tápanyaggal átitatott anyagok – hidrofónikai eljárások a termesztésre.
  • Az automata rendszernek köszönhetően az időjárási körülményektől – napsütéstől, csapadéktól, hőmérséklettől – függetlenül állandó terméshozam érhető el, így a hirtelen áringadozások és a kínálati hiány elkerülhetőek.

Persze akadnak a módszernek ellenzői, hisz egy mesterségesen előállított környezet aggodalmakat kelthet. Ráadásul a fejlesztésnek nagy költségvonzata van. A növények növekedéséhez szükséges energia előállítását pedig szintén meg kell oldani, bár erre a megújuló energiák használata megoldást nyújthat.