FSI index: Magyarország jól végzett

Franciaország élen áll a 2018-as Élelmiszer-fenntarthatósági Index listán (FSI), de Magyarország is igen elégedett lehet a tizedik helyével.

A The Economist Intelligence Unit és a Barilla Center for Food & Nutrition Foundation (BCFN) által összeállított lista 67 országot sorol fel az élelmiszer-rendszer fenntarthatósága alapján, és ezek az országok a világ GDP-jének 90 százalékát, lakosságának pedig több mint négyötödét fedik le.

A fenntarthatóság azt jelzi, hogy mennyi fölösleget, hulladékot állítunk elő adott mennyiségű élelmiszer előállításakor, és ezáltal mennyire terheljük meg a környezetet. Franciaország különösen az „étkezési veszteség és élelmiszer-hulladék” kategóriájában szerepelt jól, hiszen

például bevezette az élelmiszer-kereskedelemre vonatkozó jogszabályokat, hogy a maradék élelmiszereket a szegény közösségeket kiszolgáló jótékonysági szervezeteknek juttassák el.

Az FSI listán ugyanakkor ugyancsak magas pontszámmal jutalmazták a táplálkozás minőségével kapcsolatos kihívások és a mezőgazdaság fenntartható voltát.

Ennek alapján kerülhetett Ruanda az előkelő 12. helyre, hiszen a lakosság étrendje viszonylag kevés a cukrot, telített zsírt és sót tartalmaz. Ruandában a mezőgazdaság fenntarthatóságára is ügyelnek, különös tekintettel a vízgazdálkodásra.

Ehhez képest a húszas toplistára egyebek közt nem került fel Kína a 23. és az Egyesült Királyság a 24. helyével és az USA is csak a 26. lett.

Érdekes néhány más ország helyezése is: az Euronews összeállítása szerint Bulgária majdnem elérte a rangsor alját, 66. lett, míg Oroszország (65), Törökország (58), Szlovénia (56), Szlovákia (55) is a lista vége felé található.