Függőleges erdő Milánóban

Igen, amiről csak terveket látunk gyakran, az már megvalósult Milánóban. Ez a Bosco Verticale, vagyis a Függőleges Erdő, ami tulajdonképpen két – fákkal beültetett – toronyház egymás mellett.

Az ötlet onnan ered, hogy a tornyok tervezői Stefano Boeri, Gianandrea Barreca és Giovanni La Varra elbeszélgettek arról, hogy a városok, és a terjeszkedésüket követő közúthálózat komoly mezőgazdasági területeket foglalnak el, ezért csak a függőleges erdő lehet a megoldás. A tervek elkészítéséhez kertépítő mérnökök és botanikusok közreműködését is igénybe vették.

A Porta Nuova városrésztől nem messze található Bosco Verticale az elmúlt két évben Milánó egyik nevezetessége lett. A Via Gaetano de Castillia és Via Federico Confalonieri közé eső, a Stazione di Milano Porta Garibaldi vasútállomás közelében lévő toronyépületek magassága 110, illetve 76 méter, Különlegességüket az adja, hogy az összesen 8900 négyzetméter alapterületű erkélyekre és teraszokra a kivitelező 730 fát telepített.

A komplexumban helyet kapott továbbá egy 11 szintes iroda is, de ennek homlokzatát nem díszítik növények. A két épületen a fák mellett 5000 tő cserje, valamint 11 ezer tő – 50 különböző fajhoz tartozó – évelő és talajtakaró növény kapott helyet. Mindez annyi növény, amennyi egyhektárnyi erdőben található.

Hogy a modern technológia is helyet kapjon, a földbe engedett szondák révén, a hőszivattyús technológia felhasználása nagyban hozzájárul a fűtési és klímaköltségek csökkentéséhez.