Függőleges farm Afrikának  

Egymás után mutatkoznak be az eVolo Skyscraper Competition 2017 pályázatra érkezett felhőkarcoló tervek. Az egyik legérdekesebb a Pawel Lipiński és Mateusz Frankowski által megálmodott Mashambas Skyscraper, amit Afrika szub-szaharai régiói számára szánnak. A mashambas a több országban is beszélt szuahéli nyelven, Afrika eszperantóján, megművelt földet jelent.

A Mashambas toronyház előregyártott elemekből épül, bárhol felállítható, és költöztethető, és a tervezők szándéka szerint függőleges farmként, piacként és mezőgazdasági oktatóközpontként egyaránt szolgálná a helyi közösségeket. Noha az elmúlt harminc évben a világ nyomorgóinak száma ötödével csökkent, de Afrikában megmaradtak az éhség-övezetek, és az ENSZ adatai szerint a szub-szaharai régió lakosainak negyven százaléka nagy nyomorban él. Ezért nem lehet csupán a klímaváltozást okolni, hiszen a szegénységet főként a szegényes infrastruktúra, a tőkehiány, a korrupció, valamint a különféle hadurak által gerjesztett háborúk okozzák.

A két tervező azonban úgy véli, hogy a moduláris, többcélú létesítmény, a Mashambas enyhíthetné a legszegényebb rétegek ínségét. A terv valóban lenyűgöző, de valószínűleg az öntöző- és ivóvíz folyamatos biztosítása előbbre való, mint az, hogy – amint a tervezők kitalálták – dróngarázs is legyen az épületben. A szép álom szerint drónok szállítanák a függőleges farm termését a nehezen megközelíthető helyekre, illetve oda, ahol a legnagyobb a szükség.