Gates támogatja a harmadik világ termelőit

Bill Gates azt írja a blogján, hogy 2050-re 60 százalékkal nő a világ élelmiszer felhasználása. A lakosság ellátása érdekében ugyanakkor több forrás megnyitását sürgette, hogy a fejlett országok nyújtsanak segítséget az éghajlatváltozás által sújtott legszegényebb mezőgazdasági termelőknek.

Blogjában Gates kiemelte, hogy mennyire fontos a világ legszegényebb országaiban dolgozó kistermelők védelme és támogatása, hiszen miközben egyre nagyobb a szerepük az élelmiszer-ellátásban, általában őket sújtja legnagyobb mértékben a felmelegedés.„A világ legszegényebb területein a mezőgazdasági termelők élete üzleti szempontból is a legrizikósabb, hiszen semmiféle, a fejlett országokban megszokott biztonsági háló, például biztosítás, nem áll rendelkezésükre” – írja Gates, hozzátéve, hogy emellett nem férnek hozzá a legújabban kifejlesztett vetőmagokhoz, műtrágyához, öntöző rendszerekhez.

Az új prioritások Gates szerint a jobb vízgazdálkodás, hogy védekezhessenek az aszály ellen; olyan vetőmagvak fejlesztésére irányuló kutatás, amelyek ellenállnak a szárazságnak és a kártevőknek, és kevéssé igénylik a drága műtrágyát. A 43 milliárd dolláros tőkéjű Bill és Melinda Gates Alapítvány a világ legnagyobb magán jótékonysági szervezete. A Gates Alapítvány mintegy 390 millió dollárt fordít az említett a mezőgazdasági kistermelők támogatására, ami az alapítvány összes támogatási programjának több mint tíz százalékát teszi ki.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel