Géppuskával a sáskafelhők ellen

Az Al-Shabaab dzsihádista csoporthoz tartozó média szerint a dél-szomáliai farmerek kétségbeesésükben nehézgéppuskákkal lövik a hatalmas sáskarajokat, így próbálják megmenteni termésüket – tudósított a The Telegraph.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentése szerint a szomáliai kaotikus harcok lehetetlenné teszik a rovarirtó szerek repülőgépről való permetezését.

A tengerparti Mogadishutól északra lévő területen 25 éve nem volt akkora sáska-fertőzöttség, mint manapság. Július óta a közeli Jemenből folyamatosan érkeznek a sivatagi sáskarajok az Afrika szarvának nevezett régióba. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a sáskák már 70 ezer hektárt mezőgazdasági területet semmisítettek meg Szomáliában és a szomszédos Etiópiában.

Egy átlagos raj négyzetkilométerenként akár 150 millió rovarból is állhat, és naponta 2500 ember egy éves élelmiszerigényét falja fel. Egy-egy sáska 8-10 centiméteresre is nőhet, és a széltől függően 100-150 kilométert is megtehet a raj. A FAO szóvivője úgy véli, hogy a csapadékos időjárás miatt nagy az esélye a sáskák folyamatos szaporodására a következő három hónap során.

A sáskajárás súlyosbította Szomália humanitárius válságát. A 15 millió lakosú kelet-afrikai nemzet még mindig nem állt talpra a 2017-ben befejeződött aszály okozta gazdasági összeomlásból. Augusztusban a segélyszervezetek szerint több mint 2 millió embert fenyegetett súlyos éhínség, mivel a terméshozamok továbbra is alacsonyak voltak.

Iannis K képe a Pixabay -en.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub