Gigatámogatással mentenék az amerikai farmereket

Összesen 23,5 milliárd dollárt különített el a mezőgazdaság számára az Egyesület Államok szenátusa a koronavírus járvány okozta válság enyhítésére létrehozott mentőcsomagjában. A szakma szerint még ennél többre is szükség lehet.

Ágazati elemzések szerint a tej, a szarvasmarha, a sertéságazat mélyrepülése, valamint a kukorica, szójabab és gyapotárak csökkenése miatt jelentős veszteséget szenvednek el az amerikai gazdálkodók. A marhahús ára például 25 százalékkal csökkent, a tejtermelés is drámai mértékben mérséklődött. Ugyan az élelmiszeripari termékek iránt a boltokban nagy a kereslet, az éttermek, iskolák és gyárak bezárásával itt sem könnyű a helyzet.

A kormányzat összesen 23,5 milliárd dollárral segítené az ágazatot. Ebből 9,5 milliárd dollár adnának a koronavírus által leginkább sújtott mezőgazdasági termelőknek, köztük a gyümölcs- és zöldségtermelőknek, valamint az állattenyésztőknek is, beleértve a tejtermelőket. További 14 milliárd dollárt különítettek el a mezőgazdasági jövedelmek és különféle árucikkek támogatására.

Jelenleg az információgyűjtés zajlik, de hírek szerint hamarosan elindulhatnak a tényleges kifizetések is.