Gombafarm a szolár panelek árnyékéban

A kínai és japán konyha kedvelt alapanyaga a fafülgomba, ám a japán konyhákba a legtöbb fafülgomba Kínából érkezik. A hazai termelés növelése érdekében az észak-keleti Mijagi kormányzóságban 11 millió dolláros elektromos erőmű beruházás indul, ahol napelemek árnyékában termeszthetik a gombát.

Bármennyire furán hangzik is, a japán agrárágazatra ráfér a fellendülés, hiszen a fiatalok a városokban keresnek munkát, a még megművelt földeken pedig többnyire az öregek dolgoznak. Ma 67 év a japán farmerek átlagéletkora, és egyre nő azok száma, akik úgy vonulnak vissza a földekről, hogy nincs, aki kövesse őket. Így az elmúlt két évtizedben a műveletlenül hagyott terület megkétszereződve elérte a 420 ezer hektárt 2015-re.

Ezért a tokiói központú startup, a Sustainergy a Hitachival és a Daiwa konszernnel együttműködve elhatározta, hogy összesen 4000 kilowatt napenergiát termel két, már alig működő gazdaságában. És hogy a napelemek alatti területet is jól hasznosítsák, az árnyékkedvelő gomba számára többemeletes, párásított rekeszeket készítenek. A tervek szerint a farm évente 40 tonna gombát termelhet, míg az itt fejlesztett elektromos áramból évi 1,27 millió dolláros bevételt várnak a befektetők.