Gondolta volna? India a világ második marhahús exportőre

Jóllehet az Európai Unió a világ harmadik marha- és borjúhús termelője, ami az exportot illeti, csak a kilencedik helyen áll. India azonban csal, mert a bivalyhúst is a szarvasmarhához számítja.

Az Egyesült Államok termeli a legtöbb marhahúst a világon. A FAO előrejelzése szerint várható a mennyiség idén 12,7 millió tonna lesz, Brazília 10,2 millió, valamint az EU 7,8 millió tonnája előtt.

Ami a kivitelt illeti, a brazil export a két évvel ezelőtti 1,9 millió tonnáról 2,2 millióra emelkedik idén, majd meglepetésre India következik, ahol ugyanakkor két év alatt 1,8 millióról 1,6 millió tonnára csökken a marhahús export – ideértve a bivalyhússal együtt.

Az indiai termelés, szintén ideszámítva a vízibivalyokat, a 7,4 millió tonnás Kína után következik a maga 4,3 millió tonnájával, és ez azért is érdekes, mert az ország lakosságának túlnyomó többsége hindu, akik szentnek tartják a teheneket, és tartózkodnak a fogyasztásuktól. Számos indiai államban bírságot szabnak ki a tehenek levágásáért, pedig nemcsak az indiai muszlimok, hanem a hindu tehenészetek is szívesen értékesítenék – akár vágási céllal is – a kiöregedett teheneket.

A helyzet úgy áll, hogy szigorúbb törvénykezésű államokban élő fundamentalista hinduk nemritkán folyamodnak erőszakhoz a megengedőbb államokba való szarvasmarha csempészés miatt. Mivel a vízibivaly nem esik a vallási korlátozások alá, ezekből nagy mennyiség kerül a vágóhidakra, és húsukat olyan országokba exportálják, mint Vietnam, Egyiptom, Malajzia és Szaúd-Arábia.

A világ harmadik legnagyobb marhahús exportőre Ausztrália, hiszen az évi 2,2 millió tonnából 1,5 millió tonnát szállít külföldre, főként Kínába.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub