Gondot okoz a szállodák és éttermek bezárása a lengyel gazdák számára is

Nehéz helyzetbe hozta a lengyel szállodák és éttermek koronavírus miatti bezárása a zöldségfélék – különösen a hagyma és a burgonya – termelőit.

A koronavírus járvány miatt Lengyelországban a legtöbb európai országhoz hasonlóan gyakorlatilag megállt a hotel, étterem, catering szektor. Ezáltal a zöldségágazat is nehéz helyzetbe került, ugyanis jóval kevesebb termékre van szükség, mint korábban.

A piaci túlkínálat drasztikus árcsökkenést eredményezett, az alacsony árak még a termelési költséget sem fedezik több termény esetében.

A hagyma és a burgonya termelőit sújtja leginkább a válság, de nehéz a helyzet Lengyelország a szinte teljes gyümölcs- és zöldségpiacon. A szakmai szervezetnek kormányzati támogatást szeretnénk eszközölni a válsághelyzet enyhítésére.

A koronavírus az exportorientált lengyel tojáságazatban is érezteti negatív hatását: 2012 óta először esett vissza a tojástermelés. Az étkezési tojás termelése 2020-ban 553 000 tonna volt, ez kevesebb, mint 2019-ben, 2021-re további csökkenés várható.