Gondot okozhatnak a kukucskálók a mezőgazdasági drónozóknak

A Business Wire becslése szerint idén meghaladhatja a 3,5 milliárd dollárt a mezőgazdasági drónok piaca világszerte, ugyanakkor a pilóta nélkül repülő kisgépek térnyerését akadályozzák a terület jogi szabályozásával kapcsolatos viták.

A Berkshire Hathaway vállalatcsoporthoz tartozó Business Wire elemzőinek várakozása szerint 2016-ban átlépi a 3,5 milliárd dollárt a mezőgazdasági drónok piaca. Jelentős növekedés várható az agrár robotikában is, a szektor 2021-re elérheti a 8,1 milliárd dolláros értéket. A farmokon tevékenykedő drónok első számú vásárlója az Egyesült Államok, ahol a farmok méretéből adódóan óriási méretgazdaságossági előnyt hoznak az apró robotrepülők.

A drónokat sikerrel alkalmazzák az öntözés és a növényvédelem terén, és előretörnek a „big data” szektor képviselői is. Ezek az elemző vállalatok olyan szoftvereket készítenek, amelyek hosszú távon képesek rendszerezni és értékelni a drónok által begyűjtött információkat, az így kialakított adatbázis segítségével pedig a mezőgazdasági döntéseket segítő térképeket rajzolnak és hozambecsléseket állítanak össze.

Ugyanakkor az adatgyűjtés komoly fejtörést okozhat a dróngyártó cégeknek a közeljövőben, hiszen a terület jogilag még mindig szabályozatlan – emlékeztet a Business Wire. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium a közelmúltban tette közzé a drónhasználattal kapcsolatos ajánlásait, amelyben többek között a megfigyelt személyek tájékoztatása, és engedélykérési kötelezettség is szerepel. Ez előreláthatólag nem jelent gondot a mezőgazdaságban, a begyűjtött adatok tárolásának kérdése viszont akadályozhatja a farmerek munkáját.

Washington megfogalmazása szerint a drónok csak „ésszerű időkereteken” belül tárolhatják az olyan felvételeket, amelyeken személyek is láthatóak, hacsak az adott személyek nem adnak engedélyt az információ további raktározására. Elvileg tehát előfordulhat, hogy a nagy magasságból készített mezőgazdasági felvételeken a véletlennek köszönhetően felbukkanó emberek megtiltják az adatok tárolását, megnehezítve ezzel a farmerek számára fontos hosszú távú adatbázis építést.

A tervezettel kapcsolatos vita jelenleg is zajlik a jogvédők és a vállalatok között, és előreláthatólag nem ér véget egyhamar: az egyik legnagyobb dróngyártó, a DJI, valamint a drónokon is gyakran használt népszerű kameragyártó GoPro elutasítja a kormány javaslatát.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel