Guinness sebességrekord traktorral

Egy traktor nem egy áramvonal-költemény, hiszen nem gyorsasági versenyre készült, ám vannak őrültek, mint például Guy Martin, aki kíváncsi volt, mit lehet kihozni a vasból.

A motorkerékpár versenyző és televíziós műsorvezető Guy Martin fogott egy JCB Fastrac 8000 traktort, amelyet úgy tuningoltak, hogy elérje a Yorkshire-i Elvington repülőtéren 103,6 mérföldes (165 kilométeres) sebességet. Ez azonban nem volt elegendő Martinnak, ezért ismét hozzányúltak a géphez.

A Guinness World Records képviselői is ott voltak a pályán, amikor október 23-án visszatértek Elvingtonba, és ekkor Martin, valamint a traktor átlagos sebessége 135,191 mérföld (216 kilométer) volt. Azért átlagsebességet rögzít a Guinness, mert a pályát oda-vissza kell megtenni, hogy a pálya lejtésének és a szélnek a jármű sebességére gyakorolt hatását valamennyire közömbösítsék. Így a két futam átlaga lesz a hivatalos eredmény. Talán nem meglepő, hogy a sárga traktor csúcssebessége az egyik futam alkalmával elérte a 153 mérföldet, vagyis a 244 kilométert óránként.

A traktor ugyan kapott egy orr-spoilert, de még így is óriási volt a légellenállása, így jól jött az ezer lovasra hegyezett 7,2 literes dízelmotor 2497 newtonméteres forgatónyomatéka. Az eredeti CVT sebességváltót egy hatfokozatú kéziváltóra cserélték.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub