Gyakorlati megoldás a biológiai sokféleségért

Az EU mezőgazdasági irányelvei közé tartozik, hogy az erőforrások felhasználása során a környezet érdekeit maximálisan figyelembe kell venni és közben a leghatékonyabb termelési módszereket alkalmazni. A multifunkcionális földhatárok egyszerre jelentenek produktív és fenntartható megoldást.

A multifunkcionális területek integrálják a biodiverzitást biztosító és az élelmiszertermelő földeket oly módon, hogy a gabonák, haszonnövények termőfelülete szélén egy egyedi sáv húzódik meg. Ebben a sávban biztosítjuk számos növény és élőlény élőhelyét, gyakran kevésbé hasznos vagy csupán természeti értékkel bíró növények vetésével. Ez a sáv nem csak a környezet biodiverzitását növeli, de különböző szennyeződésektől, eróziótól is megvédi a gazdaságilag hasznos részeket. Az EU ajánlása szerint a teljes termőterület 3%-ának célzott multifunkcionális hasznosítása előnyt jelenthet a környezet és társadalom számára.

Magyarországon bár a flóra és fauna jó állapotban van, a mezőgazdaság fejlődésének köszönhetően veszélybe kerülhetnek. A Syngenta kiemelt támogatója a multifunkcionális földhatárok kialakításának, az EU szervezeteivel együttműködve folyamatosan keressük azon fenntartható megoldásokat, melyek a zöld, környezetbarát gondolkodást, gyakorlatot népszerűsítik, terjesztik.