Gyapot melléktermékből szén

A gyapottermesztés hatalmas mennyiségű hulladékkal jár, az aratás után a gazdák nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódó gyapotszárakkal, ezért általában elégetik, ami nem csak veszélyes, de nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával is jár. Tim Commins ausztrál farmer ötlete azonban megváltoztathatja a gyapottermesztők életét.

„Ez a projekt nem a karbon kreditekről és az állami támogatásról szól. Meg akartam oldani egy problémát, ami nem csak a saját gyapotfeldolgozónkat, de más, nagy szemétmennyiséggel járó mezőgazdasági ágazatokat is érint” – mondta el a The Australiannek Tim Commins. Az ausztráliai Griffith-ben dolgozó farmer kifejlesztett egy módszert, amelynek segítségével ellenőrzött körülmények között égeti el a gyapot aratása után visszamaradt nagy mennyiségű növényi mellékterméket.

A technológia több szempontból is előnyös: az égetés közben felszabaduló hőt az üzem szárítógépeinek üzemeltetésére használják, a folyamat befejeztével pedig a gyapotszálakból értékes szén marad vissza, amelyet szintén tovább hasznosíthat a szektor. Commins becslése szerint a fejlesztéssel éves szinten a felére csökkenthető a gyapotfeldolgozó üzem gázfogyasztása amellett, hogy a gazdaság évente mintegy ezer tonna bio szenet is előállít, amelyet tonnánként átlag 700 dolláros áron értékesítenek és a talaj termőképességének javítására használnak a gazdák. Commins úgy fogalmazott: ha ezen felül a fejlesztésnek köszönhető széndioxid-kibocsátáscsökkenést támogatná az állam, az csak hab lenne a tortán.

Fotó: Wikipedia.com