Gyenge szélben is működik a szélerőmű

Az alacsony hatékonyság és az energia tárolásának nehézségei miatt sokszor temették már a szélerőművet, de úgy tűnik a legújabb fejlesztések áttörést érnek el mindkét területen. Egy új típusú, különleges szélerőmű telepítése akár egy nagy gazdaságot is ellát energiával és már kereskedelmi forgalomban is kapható.

A SheerWind erőműve olyan területeken is telepíthető, ahol gyenge, váltakozó irányból fújó szél jellemző. A portál elfogja, majd a szűkülő csatornában a Venturi hatás kihasználásával felgyorsítja a szellőt. A keletkező mozgási energia kisméretű turbinalapátokat, és generátort hajt meg a földszinten. A teljesítménytöbblet a hagyományos szélerőművekhez képest a mérések szerint 81-660 %, átlagban 314 % növekedést mutat. Az, hogy a mozgó alkatrészek nem a magasban vannak, hanem a földfelszínen, könnyebb telepítést, karbantartást és olcsóbb működést tesz lehetővé. A rendszer biztonságosabb az élővilág számára, zajterhelése is kisebb, mint a káros infrahangokat gerjesztő óriáslapátos szélerőműveknek.

Sajnos a hatékonyság növelése ellenére egy kisgazdaságnak csak több mint egy emberöltő alatt térül meg a befektetése a jövőbe.