Gyógyszer hatóanyagok a talajban

Amerikai tudósok a világ különféle részeiről gyűjtött földminták elemzése során olyan egyedi baktériumfajokat keresnek, melyek 5-10 év múlva nagy szerepet játszhatnak a gyógyszergyártásban.

A Rockefeller University projektjének keretében a világ lakosságának segítségét kérik talajminták gyűjtésében. Céljuk nem több ezer minta begyűjtése, hanem különleges helyszínekről – barlangokból, szigetekről és hőforrások tájáról – származó talajtípusok megismerése. (Valószínűleg nem a mi kertünkben történik az évtized antibiotikumának felfedezése, de a világ bármely részéről várják önkéntes mintagyűjtők jelentkezését weboldalukon: http://www.drugsfromdirt.org

A talajban található baktériumok, gombák számos kémiai anyagot termelnek, melyek újfajta gyógyszer-hatóanyagok előállítását segíthetik elő. A szegény emberek esőerdőjének nevezik biodiverzitásának köszönhetően a talajt. A föld DNA-szerkezete alapján megállapítható milyen organizmusok nyerhetőek ki belőle, majd azok génfelépítése alapján új gyógyszer-hatóanyagok felfedezése következhet.

Új-Mexikó egyik hőforrásából és egy brazíliai mintából is olyan vegyületek kerültek elő, melyek természetes alapanyagként a rák ellenszereként szolgálhatnak. Talajból kinyert antibiotikumokra meglévő példákat is ismerünk, a penicillint és vancomycint is ily módon fedezték fel. A talajfélék és benne élő baktériumok hihetetlen diverzitásának köszönhetően még sok munka vár a kutatókra, céljuk a fellelhető mikroorganizmusokat egy világtérképen elhelyezni.