Gyümölcsfa metszés – érdemes kivárni a tartós hideget?

Tél közepén mindig felmerül a kérdés: mikor érdemes megkezdeni a gyümölcsfák metszését? David Lockwood, a Tennesse Egyetem gyümölcsfa kutatással foglalkozó professzora azt javasolja, várjuk meg a tartósan alacsony hőmérsékletet, mielőtt metszésbe kezdenénk.

A metszés időzítése kényes kérdés, hiszen akkor érdemes megkezdeni, amikor minden fa a „téli álom” állapotába került, ugyanakkor elég hamar neki kell fogni ahhoz, hogy a teljes állomány metszése kész legyen, mire beköszönt a tavasz. Bár elsőre logikusnak látszik, hogy a metszést a már melegedő időben kezdjük meg, David Lockwood professzor kutatása szerint éppen az ellenkező megközelítés a célravezető.

A gyümölcsfák a magasabb hőmérséklet hatására viszonylag gyorsan „felébredhetnek”, ha ebben a periódusban metsszünk, akkor az esetlegesen visszatérő télies idő komoly károkat okozhat a fák termőképességében. A metszés időzítésekor célszerű egy lehetőleg stabilan hideg időszakot kiválasztani, mert minél kevesebb a hőmérséklet ingadozás, annál valószínűbb, hogy fagyási sérülések nélkül, de alvó állapotban hajthatjuk végre az egész állomány metszését. A 2015-ös tél szokatlanul enyhe időjárási viszonyai között érdemes a szokásosnál későbbre halasztani a metszést.