Gyümölcsszedési válság előtt Ausztrália

Az ausztráliai gyümölcstermesztők attól tartanak, hogy a bevezetendő vízumszabályozási változás miatt nem tudnak elegendő munkaerőt toborozni a szürethez, így sok gyümölcsösben a fákon maradhat a termés.

„Gyümölcsszedés Ausztráliában további három hónapos vízumért, ételért, és szállásért” – az elmúlt években több ezer hátizsákos turista és idénymunkás használta ki ezt a lehetőséget arra, hogy az országban dolgozzon. Ennek azonban hamarosan vége szakadhat, miután az ausztrál kormány úgy döntött, szigorítja a gyümölcsszedőkre vonatkozó szabályokat.

A farmokon dolgozó vendégek a tervezett jogszabályváltozások után már nem hosszabbíthatják meg újabb három hónappal vízumukat munkájukkal, ráadásul a jövőben csak az idénymunkások is csak a teljes ledolgozott napokat számolhatják el a vízum meghosszabbítására. További szigorításként eltörlik a gyümölcsszedéssel adómentesen megkereshető jövedelem intézményét is. A The Mercury beszámolója szerint az ausztrál farmerek felháborodással fogadták a tervet, és közölték: ha a kabinet nem változtat a szándékán, nem lesznek képesek leszüretelni a termést ebben a szezonban.

Az ausztrál turisztikai hivatal hátizsákos turizmusért felelős vezetői szerint már az ötlet napirendre kerülése is komoly károkat okoz az ország vendéglátóiparának, hiszen azok, akik korábban a kontinensre terveztek látogatást, most inkább Kanadába vagy Új-Zélandra mennek gyümölcsöt szedni.