Halálos esőzés Kelet-Afrikában

Nálunk a májusi eső aranyat ér, de Kelet-Afrikában a szokásos csapadék kétszerese félezer emberéletet követelt, és hatalmas területeken odalett a termés.

A Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint május utolsó napjaiban több gát is átszakadt Kenyában, de sok halálesetet jelentettek Ruandából, Etiópiából, Szomáliából és Tanzániából is. Az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO aggodalmát fejezte ki az élelmiszer ellátás miatt, hiszen nyájak fulladtak vízbe, ugyanakkor számos helyen sárlavina öntötte el az utakat. A sors gúnyos fintora, hogy öntözőrendszerek is megsemmisültek, valamint a raktárakban a már betakarított termés jó része.

Az áradások egy évvel azután jöttek, hogy a régió az ellenkező gonddal, a hatvan éve nem tapasztalt mértékű szárazsággal küzdött, ami miatt 11 millió kenyai, szomáliai és etióp szorult élelmiszersegélyre. Most Ruandában 5 ezer, Kenyában 8 ezer hektáron mosta el a haszonnövényeket az árvíz, amely itt elpusztított mintegy 20 ezer háziállatot is.

Az ítéletidő hatása az élelmiszer ellátásra valószínűleg „sokkal keményebb lesz, mint korábban előre jelezték. Igen sok háztartás nem jut sem élelemhez, sem ivóvízhez az árvízzel fertőzött területeken” – jelentette a Bloomberg, rámutatva, hogy Kenya 47 megyéje közül 15-ben tört ki haláleseteket okozó kolerajárvány.

Fotóillusztráció: Pixabay.com