Hamis és mérgező élelmiszerek világszerte

Réz-szulfát oldattal festett olasz olajbogyó, műtrágyával szennyezett szudáni cukor, és több százezer liter hamis alkoholos ital áll az Interpol listáján, amelyen a világszerte lefoglalt mérgező és hamisított élelmiszereket sorolják föl. Magyarország is érintett.

Több mint 10 ezer tonna hamisított és veszélyes élelmiszert valamint egymillió liter italt fedeztek fel az Interpol és az Europol eddigi legeredményesebb, 57 országra kiterjedő akcióján.

“Hamis és veszélyes ételek és italok veszélyeztetik a fogyasztók egészségét és biztonságát szerte a világon, olyan emberekéz, akik gyanútlanul vásárolják ezeket a potenciálisan veszélyes árukat” – idézi az Associated Press Michael Ellist az Interpol tiltott és hamisított termékek kereskedelmének megakadályozására specializálódott egységének vezetőjét. Az egység szerte a világon összehangolja tevékenységét a helyi rendőri szervezetekkel.

Az Interpol európai társszervezete, az Europol, amely az elmúlt három hónapban nagy mennyiségű árut foglalt le földrészünkön, közleményében leszögezte, hogy a szervezett bűnözés évente több milliárd eurós forgalmú iparágává vált az élelmiszer hamisítás. Csak néhány példa a közelmúltból: a brit hatóságok 10 ezer liter hamisított bort, a whiskyt és a vodkát foglaltak le, de Burundiban a rendőrök a több mint 36 ezer liter pancsolt alkohol mellett Kalasnyikovokat, lőszert, és gránátokat is találtak.

Szudánban kilenc tonna műtrágyával szennyezett cukrot találtak, Thaiföldön pedig 30 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan húst foglaltak le, éppen az előtt hogy kiszállították volt a szupermarketekbe. Indonéziában olyan vállalkozó bukott le, aki – húsipari alapanyagként – formalinban tartósított csirkebéllel kereskedett, egy koreai pedig egészségre ártalmas összetevőket tartalmazó élelmiszer-kiegészítőket csempészett, amíg le nem tartóztatták.

Ezekhez képest tényleg bagatell, hogy az Interpol közleménye szerint Magyarországon, Olaszországban, Litvániában és Romániában, a vámszervek és a rendőrség hamisított csokoládékat, cukorkákat és alkoholmentes pezsgőt fedeztek fel.