Hamis és mérgező növényvédőszerek Indiában

Indiai gazdák milliói gyanútlanul hamis növényvédő szereket permeteznek a földjeikre, így szennyeződik a talaj, csökken a terméshozam, de főként veszélybe kerül az élelmiszer-biztonság és az 1,25 milliárdos ország lakóinak egészsége – jelentette a Reuters hírügynökség.

A hamis növényvédőszerek forgalma évente ötödével nő, míg a teljes piac csupán 12 százalékkal bővül. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrizetlen hamisítványok piaci részesedése egyre nő. Mivel ezek hatékonysága csekély, a gazdák egymásnak azt tanácsolják, hogy használjanak nagyobb dózisokat, ez azonban még a „tiszta” termékek esetében is kockázatokat rejt, ugyanakkor csak a költségeket növeli. Az elmúlt években az Európai Unió és Szaúd Arábia időszakosan megtiltotta bizonyos indiai zöldségek importját, mert azok sok növényvédőszer maradványt tartalmaztak.

Egy kormánytanulmány szerint az ország élelmiszertermelésének négy százalékát, körülbelül 10 millió tonnát veszíti el a hamis növényvédő szerek miatt.

A hatóságok azt is tudják, hogy számos mérgező anyag is forgalomban van. Az indiai mezőgazdasági kutatások tanácsának igazgatóhelyettese, P.K. Chakrabarty elmondta, a betiltott anyagokat tartalmazó vegyszereket a legális termékek zsákjaiban importálják, ugyanakkor nagy a kockázata, hogy ezeket továbbszállítják egy harmadik országba, bár erre még nincs bizonyíték.

De az sem mellékes, hogy a fejlődő országokban – így Indiában is – engedéllyel forgalmaznak másutt betiltott növény védőszereket.

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO 2013-ban például arra szólította fel a fejlődő országok vezetőit, hogy tiltsák be az EU-ban már tiltólistára tett monocrotophos gyomirtó hatóanyagot, miután Indiában a mérgező vegyület maradványai legalább 23 gyermek halálát okozták Bihar államban, ahol az ingyenes iskolai ebéd volt szennyezett a mérgező anyaggal. A monocrotophos máig engedélyezett Indiában – mutat rá a Reuters.

Fotó: Wikipedia.com