Hangtompítóval vaddisznóra

Belgium, Hollandia és Luxemburg együttes területe kisebb, mint Magyarországé, összesen 76 657 négyzetkilométer. Ezen a területen 29,3 millió ember lakik, és néhány ezer vaddisznó, de ezekkel mindig baj van. Most például a sertéspestist terjesztik.

Leginkább a belgák vannak kiborulva a holland és luxemburgi határ mentén elszaporodott vaddisznóktól, amelyek nemcsak a kerteket dúlják fel és megtizedelik a farmok termését, hanem még közlekedési baleseteket is okoznak. A gazdálkodók helyi szövetsége ezért javasolja egy koordinátor kinevezését, hogy feltérképezze a vaddisznó-populációk helyét. A gazdálkodók képviselői remélik, hogy a veszélyeztetett területen engedélyezik számukra a hőkamerák, valamint az éjjellátó céltávcsővel és hangtompítóval ellátott puskák használatát.

Mindezt az afrikai sertéspestis veszélyével támasztják alá. Eddig ugyanis már 120 afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót találtak az említett régióban. Amint a szakértők megjegyzik ez a szám egészen bizonyosan 300 fölé fog emelkedni a közeljövőben, és a járvány terjedését bizonyos zónákban az állomány kilövésével kívánják megakadályozni.

A francia határ közelében nagy területen zárlatot hirdettek, ahol mintegy 3000 házisertés kényszervágását rendelték el, és a gazdáknak az állam kártérítést fizetett.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel