Hanyag raktározás miatt híznak az egyiptomi galambok

Az egyiptomi állam által a helyi termelőktől felvásárolt búza mintegy fele tűnik el a galambok, a rágcsálók és a tolvajok miatt. Nincs is nehéz dolguk, mert az ország gabonakészletét – az elemeknek kitéve – gyakran csak egymásra dobált zsákokban tárolják.

Az elvesztegetett gabona nagy problémát jelent Egyiptomban, ahol az emelkedő élelmiszerárak élénkítették azt a belpolitikai nyugtalanságot, ami 2011-ben a kormány megdöntéséhez vezetett.

A Bloomberg hírügynökség szerint Egyiptom a világ legnagyobb búzaimportőre, és minden évben óriási összegeket fordít a gabona árának alacsonyan tartására, hogy az állami támogatás révén mindenki megengedhesse magának a mindennapi kenyeret.

Jóllehet a kormányzat az ország búzatermésének mintegy 40 százalékát vásárolja fel, a veszteség nem korlátozódik a hazai termésre. A rossz infrastruktúra, a kevés és korszerűtlen raktár, a kikötői tárolás módja egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy az importbúza egyharmada szintén elvesszen a fogyasztók számára – jelentette ki Gilles Mettetal, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank agrár-ágazati igazgatója.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az egyiptomi kormány idén mintegy 1,3 milliárd dollárért vásárolt fel búzát a helyi gazdáktól, ugyanakkor csak június óta 560 millióért vásárolt külföldön, főként a Fekete-tenger térségében és Franciaországban.

Annak érdekében, hogy ne a galambok és a rágcsálók hízzanak ezentúl, az amerikai Blumberg vállalat a kairói kormánnyal együttműködve azon dolgozik, hogy létrehozza a Közel-Kelet legnagyobb gabona-tároló hálózatát. A Blumberg projekt első lépésként öt hónapon belül 93 darab, egyenként 8 ezer tonna befogadóképességű acélszerkezetes gabonatárolót hoz létre.

Egyiptom ugyanakkor közel 300 raktárt akar építeni 2,35 millió tonna helyben termesztett gabona számára, ahol tisztítják, mérik, zsákolják a búzát, és számon tartják minden zsák útját a malomig.