Harminc méterrel a föld alatt termelt salátát ehetnek a londoniak

London alatt hatalmas alagúthálózat húzódik, aminek nagy része teljesen kihasználatlan. Ez indította Richard Ballardot és Steven Dringet arra, hogy több mint harminc méterrel a talajszint alatt indítsa el városi farmját.

„Egyrészt nagyban gondolkozunk: a Föld lakossága egyre nő, a termőterületek viszont végesek. Másrészt viszont mi egyszerűen csak zöldséget termesztünk, és szeretnénk profitot termelni” – nyilatkozott a rendkívüli vállalkozással kapcsolatban Steven Dring, a Growing Underground alapító-vezetője a City Metricnek. Ő, és társa, Richard Ballard harminchárom méterrel a londoni Clapham Street alatt, egy légópincében indította el hidroponikus, LED fényekkel bevilágított városi farmját. A vállalkozó páros becslése szerint mintegy tizenöt hektárnyi növénytermesztésre alkalmas, jelenleg kihasználatlan terület található a londoni utcák alatt, így kézenfekvő, hogy itt termesszék az angol főváros éttermei számára kulcsfontosságú biozöldségeket és fűszereket.

Bár a száz százalékban mesterséges világítás miatt az energiaköltség a LED-izzók ellenére is magas, az alagutakban kiküszöbölhetőek a szeszélyes időjárás okozta károk, ráadásul a termést fenyegető kártevők sem élnek meg ebben a mélységben. A csapat egész évben szüreteli az olyan növényeket, mint a zeller, a bazsalikom és a koriander, amelyet lefóliázott csomagokban szállítanak a megrendelőkhöz. Érdekes módon nem használják marketingfogásként a tény, hogy a fűszerek több tíz méterrel London alatt teremtek. Sőt, arra sem lehet számítani, hogy a „Growing Underground” márka terjeszkedni fog. A tulajdonosok egyetlen célja, hogy továbbra is kizárólag helyi, londoni termelőkként ismerjék őket.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel