Hárommillió tő új szőlő

Mit gondolnak, a világ melyik sarkában fejlődik önmagához képest legnagyobb arányban a szőlészet? A váratlan, de a globális felmelegedéssel összefüggő válasz lejjebb következik.

Idén rekordmennyiségű, 3 millió tő szőlőt ültettek Délkelet-Anglia megyéiben és Walesben, így az Egyesült Királyságban van a világ talán leggyorsabban bővülő borvidéke. A legfrissebb telepítési adatok szerint 690 hektáron telepített hárommillió tő 24 százalékkal növelte meg a brit szőlőültetvények összterületét.

A növekedés ugyanakkor nem lineáris: tavaly még csak alig több mint feleannyi, 1,6 milliót ültettek, 2017-ben pedig mindössze egymilliót. Így a boripar az egyik leggyorsabban növekvő mezőgazdasági ágazatnak számít az Egyesült Királyságban.

Az ágazati szövetség, a Wines of Great Britain (WineGB) szerint a brit borágazat „virágzó”. „Tavaly bemutattuk a jövőképünket, hogy ha a jelenlegi növekedés ütem folytatódik, akár az évi 40 millió palackos bortermelést is elérjük húsz éven belül” – jelentette ki Simon Robinson.

Egyelőre azonban a tavalyi hosszú forró nyár után is csak 15,6 millió palacknak örülhetett a szakmai szövetség. Igaz, két évvel korábban meg kellett elégedniük 5,5 millió palackkal. Jelenleg több mint 500 szőlőültetvény és 165 borászat található az Egyesült Királyságban.