Hasznos adatbázisok – állandó felügyelet alatt Amerika száraz területei

Az idei év márciusában az USA 15 államában több mint 2°C-kal haladta meg az átlaghőmérséklet a 20. század átlagos hőmérsékletét. Kaliforniában, mely az Egyesült Államok egyik legnagyobb mezőgazdasági állama, nemrégiben vízkorlátozást vezettek be, a termelők és a háztartások se használhatják korlátlanul a vízkészletet.

A pontos adatokat a „U.S. Drought Monitor” szolgáltatja a döntéshozók, a gazdák, a média és az érdeklődők számára, ezáltal segítve a szárazság által sújtott területek azonosítását és a szükséges intézkedések tudományos megalapozását. A rendszer 1999 óta heti rendszerességgel készíti el Amerika szárazság-térképét, mely klíma-, hidrológiai- és talajvizsgálati eredményekre és több mint 350 helyi megfigyelőre támaszkodva biztosít friss adatokat. Klímakutatók az összes adat összegzésével és összehasonlításával alakítják ki a térképet, mely az Egyesült Államok egyes területeit a szárazság mértékének megfelelően jelöli. A térkép a szárazság intenzitását méri fel, a D1 kategória a leggyengébb, míg a D4 a legerősebb szárazságot mutatja. Látható az is, hogy rövid távú (1-3 hónapos) vagy hosszú távú (6-60 hónapos) társadalmi, környezeti vagy gazdasági hatása lehet a szárazságnak.

Számos országban próbáltak már hasonlóan pontos, aktuális és hatékony térképet készíteni, de a rendszer igen komplex és függ a helyi megfigyelők szubjektivitásától, az adatok rendszeres elérhetőségétől. Követendő példának tartom ezt a térképet, ugyanis rengeteget segít a klímakutatóknak, a helyi döntéshozóknak és gazdáknak felkészülni és kezelni a szárazságot. A legaktuálisabb heti térképek minden érdeklődő számára elérhetőek.

További hasznos adatbázisok bemutatása várhatóak a blogon!