Hatékony és gazdaságos öntözés II. – Precíziós öntözés

Fejlődik a precíziós öntözés, az előző részben említett szenzorok és online rendszerek mellett néhány hagyományos módszerrel is érdemes megismerkedni. A szállítás és a rendszerek nem megfelelő karbantartása a legkritikusabb pont a vízhasználat során: az öntözőcsatornák szivárgása, repedések és a párolgás okozhatnak vízveszteséget.

Gyakori probléma az árasztásos öntözés, a legtöbb növény fel sem szívja a földekre árasztott vizet. Ehelyett egyszerűen beszívja a talaj, a műtrágyát, növényvédő szereket és termőréteget is magával ragadva. Ez a folyamat környezetkárosító is, olyan holt területek jönnek létre, ahol a víz oxigéntartalma lecsökken az algák hatására, melyek a műtrágyáktól virágzásnak indulnak.

öld alatti öntözés, precíziós mikro-szórófejek, csepegtető öntözőrendszerek segítségével a növények gyökeréhez juttatható el a víz, így hatékonyabb gazdaságosabb öntözés valósul meg. A kezdeti befektetési költségek magasak, a gazdaságoknak nagy egyszeri terhet jelentenek, ám hitelekkel vagy támogatásokkal megvalósulhatnak és hosszú távon megtérülnek.

Egy közel-keleti vállalat a precíziós öntözés gazdaságos fajtáját is kifejlesztette, egyszerű műanyag tálcákkal veszik körbe a palántákat és a harmatot fogják fel és juttatják el a növény gyökeréhez. A rendszer nem csak a vizet juttatja el hatékonyan a növényhez, de hőszigeteli a lefedett talajt, ezáltal csökkenti a párolgást. Emellett a gazok növekedését is gátolja, melyek elszívnák a termőnövényektől a létfontosságú vizet. Az öntözési igény nagyjából 50%-kal, a műtrágya használat 30%- kal csökkenthető. A tálcák újrahasznosítható, akár 10 évig is tartós műanyagból készülnek, Izrael, Amerika, Kína és számos más országban is alkalmazzák már.