Hatékony és olcsó módszer az élelmiszercsalások ellen

Az élelmiszertermeléshez kapcsolódó csalások, hamisítások évente több milliárd dolláros gazdasági kárt okoznak a világon. A bázeli egyetem kutatói kifejlesztettek egy modellt, amellyel hatékonyan és olcsón lehet követni az élelmiszerek eredetét.

Az élelmiszeripari visszaélések a hatóságok, mind az élelmiszeripari szereplők erőfeszítései ellenére éves szinten a becslések szerint mintegy 30-40 milliárd dolláros gazdasági kárt okoznak.

Dr. Florian Cueni bázeli botanikus vezette csapat egy modellt dolgozott ki egy izotóp-elemzésre szakosodott céggel. Ez a modell az egyes régiókból származó növények oxigénizotóp arányának szimulálására szolgál, így nincs szükség referenciaadatok időigényes gyűjtésére.

A modell hőmérsékletre, csapadékra és páratartalomra vonatkozó adatokon, valamint a növény növekedési időszakára vonatkozó információkon alapul, amelyek mindegyike elérhető a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokból.

A Cueni tesztelte és validálta a modellt eperre vonatkozóan. Esettanulmánya kimutatta, hogy a modell nagy pontossággal volt képes szimulálni az eper eredetét.


“A paraméterek kisebb módosításával modellünkkel minden növényi termék meghatározható” – mondja Ansgar Kahmen professzor, a kutatási projekt vezetője. Ez lehetővé teszi a hagyományos izotóp-elemzés egyszerűsítését és felgyorsítását a mezőgazdasági élelmiszerek származási régióinak pontos szimulációjával. A modellt jól használhatnák a hatóságok mellett civil szervezetek és az élelmiszeripar szereplői is.