Hatékonyabb bioüzemanyag-gyártás új kukorica hibriddel

A Syngenta egy új, kukoricahibridet nemesített kifejezetten etanol gyártásához, amely jelentősen csökkenti a bioüzemanyag készítés költségeit és környezeti terhelését.

A kukorica a bioetanol gyártásának egyik fő alapanyaga, a környezet védelme szempontjából kulcsfontosságú, hogy előállítása és feldolgozása a lehető leghatékonyabb legyen. Ebben segít a Syngenta új, Enogen néven forgalmazott kukorica fajtája, amelyben a keményítő lebontásához szükséges alfa-amiláz enzim közvetlenül a termésben található, gyorsabbá és hatékonyabbá téve ezzel a fermentációt, amelynek eredményeként üzemanyag készül a kukoricából. Megfelelő termesztési és keverési arány esetén az etanolt gyártó üzemeknek a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem lesz szükségük arra, hogy külön a kukoricához adagolják az alfa-amilázt a feldolgozás során.

A cég tájékoztatása szerint az Egyesült Államok ötödik legnagyobb etanolgyártója, a Tharaldson már jelezte: megkezdi az Enogen felhasználását, és további cégek is érdeklődnek a fejlesztés iránt. A Syngenta számításai szerint az új fajta segítségével mintegy 20 százalékkal csökkenthető az előállítás szén-dioxid lábnyoma, ugyanakkor az Enogen a vízfelhasználást 6, az áramfogyasztást 3 százalékkal mérsékelheti. A Syngenta kifejezetten etanolgyártásra ajánlja az új fajtát, amely egyébként tökéletesen megfelel takarmányként és élelmiszercélú felhasználásra is, mindössze a cukortartalma magasabb, mint más változatoké.