Havazás a szubtropikus Dél-Kelet Ázsiában

Amíg Magyarországon ezen a télen is csak mutatóban kaptunk egy kis havat, Dél-Kelet Ázsiában szokatlan hideget és havazást okozott az El Nino.

„Méteres hó vastag takarója alatt alszik a föld. Ha aztán eljön a tavasz, felszakad a fagy, omlik a föld, beszivárog a víz és a meleg. Megmozdul a csíra, és a nap felé kinyújtja karját millió élet” – írta Fekete István az Élet a hó alatt című elbeszélésben, akkoriban, amikor még négy évszak volt, igen, tél is, és szó sem volt globális felmelegedésről. Manapság azonban a felmelegedés mellett a hosszú ideje legintenzívebb El Nino is alaposan megkavarta a világ időjárást.

A szubtropikus dél-kínai Kanton közelében havazott január végén, mégpedig 1967 óta először. Ugyancsak esett a hó Dél-Korea fővárosában, Szöulban, sőt még délebbre, a tenger övezte japán szigeten, Kjúsún lévő Nagaszakiban is. Mindezt az El Nino időjárási jelenség okozta. Az El Nino néhány évente a Csendes-óceán átmeneti felmelegedése miatt következik be és komoly időjárási anomáliákkal jár együtt a térségben. A mostani azonban intenzívebb, mint általában szokott lenni, és nagy nehézségeket okozott a szokatlan havazás a február nyolcadiki Holdújévre készülődő Kínában.

Az erős havazás és az erős hideg miatt az öntözőrendszerek befagytak Japánban az ilyesmire fel nem készült, amúgy enyhe éghajlatú déli szigeteken. Szöulban pedig mínusz 18 fokot mértek január végén és elképzelhetjük, mi lehetett Észak-Koreában, ahol tavaly a négy mezőgazdasági tartományban is olyan súlyos volt az aszály, hogy csökkentették a lakossági vízellátást. Kelet-Timor szigetén azonban a szokásos csapadék fele hullott november óta az „esős” évszakban, és a helyi mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint a rizsföldek szárazak, rizs helyett csak gyom terem.

Fotó: wikipedia.com