Havi 20 millió dolláros veszteség

Az afrikai sertéspestis miatt az ágazatot érő veszteség havonta egymilliárd pezó, vagyis 19,5 millió dollár körül van – idézte a Fülöp-szigetek agrárminisztériumának szóvivőjét Noel Reyest a Reuters hírügynökség. Tegyük hozzá: a manilai kormány csak szeptember elején jelentette be a járvány kitörését.

Azóta több mint 70 ezer állat pusztult el a betegségben, vagy esett áldozatul a kényszervágásoknak. Mindez azonban egyelőre nem nagy szám ahhoz képest, hogy júliusban még 12,7 milliós állományról készült jelentés.

A 101 milliós ország a világ tizedik legnagyobb sertéshús fogyasztója és hetedig legnagyobb importőre, ezért érthetően több gazdasági ágazat is aggodalommal követi az eseményeket. A központi bank tisztviselői az infláció jövő évi megugrására figyelmeztettek, az állategészségügyi hatóságok pedig nyomatékosan kérik a kis háztáji sertéstenyésztőket, hogy ne adják el a fertőzött állataikat a kereskedőknek. A kereskedőket pedig arra szólítják fel, hogy a fertőzött állományt ne adják tovább a vágóhidaknak.

Nem szeretnék ugyanis, hogy az egyelőre Luzon szigetén kimutatott járvány elterjedjen az országban. A 7640 csendes-óceáni szigetre kiterjedő ország olyan szempontból szerencsés helyzetben van, hogy a lakosság 800 szigeten él, és a szigetek között nemigen úszkálnak a sertések.