Hidegtűrő kávéhibrid

A klímaváltozás komolyan veszélyezteti a közép-amerikai kávéfajtákat, azonban egy véletlenül létrejött hibrid megoldást jelenthet.

Latin-Amerikában két arabica fajta a domináns, amelyeket eredetileg az európaiak hoztak át az óceánon. Az a baj azonban, hogy ezek genetikailag igen közel állnak egymáshoz, és a keresztezések révén létrejött alfajták ellenállóképessége mérsékelt.

Így különösen érdekes a Costa Rica-i Trópusi Mezőgazdasági Kutatóközpont (CATIE) új fajtája, a Centroamericano. A központban hibrideket hoznak létre két genetikailag távoli és komplementer kávéfajtából, remélve, hogy a hibridek a felmenők legjobb tulajdonságait öröklik.

Amint William Solano, a CATIE kutatója elmondta, a Centroamericanót nem az éghajlatváltozás szem előtt tartásával hozták létre, hanem a betegségnek való ellenállás, a hozam és a zamat volt a három kijelölt döntő tényező. Ezeknek a kritériumoknak kiválóan meg is felelt a Centroamericano, hiszen amellett, hogy hektáronkénti hozama 20 százalékkal magasabb az általánosan elterjedt fajtáknál, jó az íze, és kiválóan ellenáll a levélrozsdának. De egy laoszi kísérleti farmon újabb jó tulajdonságára is fény derült. Két éve, február 6-án éjjel kemény fagy érkezett, hogy csaknem az összes cserje elfagyott, csupán a Centroamericano, és két másik, szintén Közép-Amerikából származó hibrid maradt életben.

Miután a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási jelenségek, a hirtelen hőmérsékletváltozás okozta stressznek ellenálló fajták felértékelődnek – mondta el Christian Bunn és a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CIAT) munkatársa. Elemzők szerint ugyanis 2050-re világszerte felére csökken, a kávétermesztésre alkalmas terület. Igaz, ez főként a felmelegedés miatt következhet be.

A kávécserjék számára a legjobb hőmérséklet 18 és 22 fok között van. Efölött, a növény gyorsabban növekszik és túl korán fordul termőre, ami károsítja a kávébab minőségét.

A közép-amerikai országokban az átlaghőmérséklet már egy fokkal nőtt 1960 óta, míg a csapadék átlagos mennyisége 15 százalékkal csökkent. Etiópiában, az Arabica kávébab hazájában, ahol a kávé kivitel a gazdaság jelentős részét teszi ki, az átlaghőmérséklet 1,3 fokkal emelkedett 1960 és 2006 között. A kávé-termesztő hegyvidéki területen ez az átlaghőmérséklet-növekedés az olyan kártevők szaporodását is segíti, mint a kávészú (Hypothenemus hampei).

Brazíliában pedig az okoz gondot, hogy jelentősen nőtt a kávé-termőterületeken a hőhullámok száma és intenzitása. A magasabb hőmérséklet itt is növelte a növénybetegségek, valamint a kártevők előfordulását, ami természetesen károsan érinti a hozamokat és a minőséget.