Hőálló szarvasmarha

Kétszázmillió forintnak felel meg az a 733 ezer dollár, amit az University of Florida tudósai kapnak három évre a szövetségi kormánytól arra a célra, hogy megfejtsék a Brangus szarvasmarha fajta titkát. Konkrétan: miért bírja a nagy meleg és párás klímát?

Ezek a tulajdonságok arra késztették a tudósokat, hogy tanulmányozzák a Brangust, az Angus és Brahman szarvasmarhák (a múlt században kitenyésztett) hibridjét, mivel egy olyan új típusú tehén „megtervezésére” törekednek, ami jól tűri a globális felmelegedést.

A Brangust egyébként az Angus és a Brahman tehén legjobb tulajdonságait hordozza: ellenáll a betegségeknek, örökölte a Brahman keménységét és anyai ösztöneit, és húsa kiváló, mint az Angusé. Ezért igen kedvelik az Egyesült Államokban, Mexikóban, Ausztráliában és Dél-Amerikában.

Aztán rájöttek, hogy a Brangus jól tűri a nagy meleget, és ez keltette fel a Floridai Egyetem érdeklődését. Ki szeretnének tenyészteni olyan fajtát, ami még inkább forróságtűrő, ugyanakkor kiváló minőségű húst ad.

„A szövetségi támogatás lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük a két eredeti fajtából származó DNS-szegmenseket, és kiderítsük, hogy melyik DNS az, ami ilyen kiválóan szabályozza a testhőmérsékletet” – mondja Raluca Mateescu, az egyetem Élelmiszer- és Agrártudományi Intézetének docense. Ha megtalálják, megnyílik az út a jövő új szarvasmarha fajtái felé.