Hódít a jujuba

Ezt a kínai datolyának is nevezett gyümölcsöt Horvátországtól Azerbajdzsánon át Indiáig régóta ismerik és termesztik is, az Egyesült Államokban azonban csak most kezdik felfedezni, mit nyújthat a farmereknek ez a szívós és különleges növény.

„Amikor az organikus termesztési lehetőségekről beszélünk, azonnal szóba kerül a jujuba (Ziziphus jujuba), mert szívós, és igénytelen növény” – mondta el a The Eagle-nek Monte Nesbitt, az AgriLife Extension vezető kertésze a texasi gyümölcs konferencia keretében, ahol a kínai datolyának is nevezett gyümölcs a vártnál nagyobb figyelmet kapott a helyi farmerektől. A nagyjából szilva méretű gyümölcsöket termő jujuba fa egyre nagyobb teret hódít az államban, és nem ok nélkül. A gazdák előszeretettel termesztik ezt a gyümölcsfajtát, hiszen rendkívül igénytelen, és bár forró nyarakra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően teremjen, az extrém hideget is jól bírja, erős tüskéi pedig jó védelmet nyújtanak számára. Bill Adams texasi gazdálkodó eddig mintegy húszfajta jujuba termesztésével kísérletezett és megállapította, hogy a fa homokos és agyagos talajon egyaránt nevelhető, bár az utóbbit jobban kedveli.

A rostos, nem túl lédús, de nem is túl száraz gyümölcsök frissen, aszalva és befőzve is fogyaszthatók, a texasi farmerek pedig valószínűleg kitanulják majd a termés konzerválását, a jujuba termesztés egyetlen nehézsége ugyanis, hogy a gyümölcsök a szüretet követően mindössze három-négy napi állnak el. Bár a nyugati világban kevéssé ismert, a jujubát egyes kutatások szerint már az időszámításunk előtti kilencedik évezredben háziasították Ázsiában. A mintegy négyszáz fajtából álló Ziziphus jujuba család gyümölcseit Kínában aszalva vagy kandírozva, csemegeként fogyasztják, vagy alkoholban tartósítják, míg Vietnámban füstölve tartósítják a termését. A jujuba ismert desszert Libanonban, Azerbajdzsánban és Koreában is, de Horvátország dalmáciai régiójában is hosszú ideje termesztik, hogy lekvárt készítsenek belőle. A hagyományos kínai orvoslásban állítólagos antibakteriális és nyugtató hatásáért használják a gyümölcsöt és magjait, a klinikai kísérletek tanúsága szerint hashajtóként és az újszülöttkori sárgaság megelőzésében hatékony.

Fotó: Wikipedia