Hogyan csökkenthető az élelmiszerpazarlás?

A lejárati idő csupán egy napos hosszabbítása akár 250 000 tonna élelmiszert mentene meg a kidobástól világszerte. A következő két téren történő változtatásokkal elérhető lenne, hogy a fogyasztói oldalon meghosszabbodjon a felhasználási idő.

  1. A kereskedők és gyártók közösen dolgozhatnak azon, hogy a termék gyorsabban jusson el a fogyasztóhoz, így annál töltse el fogyaszthatóságának leghosszabb idejét.
  2. A csomagolásokon található megfogalmazások átalakítása: a minőségét megőrzi fogalom lecserélése biztonságosan fogyasztható jelentéstartalomra.

Becslések szerint 2030-ra 120-300 milliárd amerikai dollárt spórolhatna meg a világgazdaság, ha az élelmiszerpazarlás 20-50%-kal képesek lennénk csökkenteni. A világon termelt élelmiszer egy harmada szemétben végzi, korábbi cikkünkben is szó volt erről.

A költségek mellett a kibocsájtott szén-dioxid mennyisége is csökkenthető, 3,3 trillió tonna szén-dioxid kerül a légkörbe közvetett vagy közvetlen módon az élelmiszerpazarlás miatt. A hűtőrendszerek optimalizálásával a kereskedelmi oldalon lehetne javítani. Míg egy nemrég indult projekt a csúnyább zöldségek és gyümölcsök fogyasztását népszerűsíti, kedvezőbb áron árulják egy felirattal – természetesen tökéletlen.