Hogyan mulcsozzunk olcsón és hatékonyan?

 Elérkezett a kiskertek téli felkészítésének ideje. A mulcsozás az egyik legpraktikusabb módszer a kertek karbantartására, ezért összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni a talaj betakarásakor.

A mulcs a (részben) szerves talajtakaró rétegek összefoglaló neve. Mulcsozáskor a haszonnövényeket szerves anyagokkal vesszük körül, amelyek a következő időszakban nem csak a gyomok visszaszorítását segítik, de javítják a talaj vízháztartását és kiegyensúlyozzák a hőmérsékletét is. Mulcsként használhatunk lenyírt füvet, szalmát vagy fakérget is, de remekül működik a komposzt vagy a tűlevél takaró is. A megfelelő mulcs kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy milyen esztétikai hatást szeretnénk elérni (a komposzt ugyan hatékony, de nem túl szép látvány), illetve azt is, hogy mik a fő céljaink a talaj letakarásával. A fenyőtű például lassan bomlik le, és megakadályozza a haszonnövények besározódását, de lebomlásakor savak keletkeznek, ezért csak az ilyen közeget kedvelő növényeknél (áfonya, rododendron, stb.) érdemes bevetni. A fűnyesedék praktikus, általánosan bevethető mulcs, elterítésénél azonban nem árt az óvatosság: a túl sűrű fűréteg gyors lebomlása során felmelegedhet és kellemetlen szagot áraszthat.

Ha megtaláltuk a megfelelő mulcsot, elkezdődhet a talaj befedése. A Telegraph szakírója a csomagolóanyagként is használt kartonlapokkal kezdi az „ágyazást”; egy-egy nagyobb háztartási gép kartondoboza megfelelő alap lehet a mulcs számára. Fontos, hogy a lapok legalább 30 centiméteres szélességben átfedjék egymást, hogy ne szivároghasson be közöttük a fény. Ezután elteríthetjük a kiválasztott mulcsot, ügyelve, hogy 10 centiméternél ne legyen vastagabb a rétegezés. Ha nem áll rendelkezésre elég mulcs, fokozottan ügyeljünk arra, hogy a kartonlapok átfedése megfelelő legyen. Befejezésként tetszés szerint szalmaréteget teríthetünk szét, ez segít a nedvesség megtartásában és kellemes látvány. Ezután már csak hagynunk kell, hogy a mulcs elvégezze a dolgát – a módszer olcsó, praktikus, és nem csak a kert felásásával járó derékfájástól kímélhet meg minket, de tavasszal egészséges terméssel is megörvendeztet.