Hogyan segítenek a káposztafélék a növényvédelemben?

Nem csak táplálóak, egészségesek és finomak, a növényvédelemben is hasznunkra lehetnek a káposzta nemzetség tagjai, a mustárfélék és a rukkola. A talajtakaróként bevetett brassica fajok segítenek a talaj termőképességének növelésében, használhatóak csapdanövényként a féregfélék kiirtásakor, és az általuk termelt bioaktív anyagok megakadályozhatják a növényfertőzéseket.

A talajtakaró növények használata egyre népszerűbb a professzionális gazdálkodásban, köztudott, hogy ezek a növények segítenek a vízháztartás egyensúlyában, lazítják a talajt és növelik annak termőképességét. A brassica nemzetség tagjai ugyanakkor ennél többre is képesek. A bennük található thiocianátok és más, bioaktív anyagok a megfigyelések szerint hozzájárulhatnak a hervadásos betegségek megfékezéséhez, hatékonyságukat már igazolták például a burgonyatermesztésben előforduló Verticillium fertőzés visszaszorításában. Emellett a nemzetség egyes tagjai, például a mustár és a rukkola jó szolgálatot tesz a fonálférgek kiirtásában is, mert csapdanövényként magukhoz vonzzák a kártevőket, megóvva ezzel az értékesebb terményt, és lehetővé téve a célzott kiirtást. A Washingtoni Egyetem kísérleti farmján az augusztus végén vetett és októberben komposztált rukkola, valamint a féregirtó készítmények együttes használata jelentősen csökkentette az M. chitwoodi fonálférgesség mértékét.

A gyors növésű brassica fajok ősszel sikeresen szorítják ki a gyomnövényeket, tavasszal pedig az egynyári gyomnövények visszaszorításában segíthetnek. A káposztanemzetség korai szezonális alkalmazása a vetésforgóval kombinálva hatékony integrált gyomirtást tesz lehetővé, miközben hosszú távon segít a talaj megfelelő kondicionálásában.

Fotó: Wikipedia.com