Hogyan teljesített Európa mezőgazdasága 2014-ben?

Magyarország idén megnövelte mezőgazdaságból származó bevételeit az előző évi értékekhez képest, e téren a második legjobban teljesítő uniós tagállam. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok az elérhető támogatásoknak, a közös piacra lépésnek és a magasabb árszínvonalnak köszönhetően egyre jobban fejlődnek.

A huszonnyolc EU-tagállam mezőgazdasági bevételei összességében 1,7%-kal csökkentek az előző évhez képest. Ennek ellenére a 2009-es válság értékeit még mindig 33%-kal felülmúlja a teljes szektor, derül ki az Európai Tanács összefoglalójából.

Húsz országban tapasztalható negatív változás, a legnagyobb csökkenés Finnországban látható (-22,8%), főként az állati termékek kibocsátási értékének, kiemelten a tej világpiaci árának csökkenése miatt. A legnagyobb bevétel-növekedés Szlovéniában történt (+13,3%), az állati termékek kibocsátási értékének növekedésének és a termelési költségek csökkenésének köszönhetően. Kiemelkedően teljesített még Magyarország (+9.1%), Csehország (+7.2%) és az Egyesült Királyság (+6.9%).

Az orosz importtilalom hatása is jól észlelhető az adatok vizsgálata során, a gyümölcsök, zöldségek, tej és szarvasmarha reálárainak csökkenése tapasztalható Európában. Az előállítási költségek 3,6%-kal csökkentek, a kisebb mennyiségi növekedés ellenére is, ugyanis az input árak erősen emelkedtek. A tápszerárak (-9%), a műtrágya és talajjavítók árai (-6,8%) és az energiaárak (-3,1%) csökkentek

Összességében a 2014-es adatok csupán becsült értékek egyelőre, mégis jól mutatják, hogy az agrárszektorban viszonylagos nyugalom állt be. Az országonkénti eltérések annak is köszönhetőek, hogy a régebbi tagállamok gazdasága egyébként is magasabb szinten állt, így kevésbé látványos növekedés érhető már csak el.