Hőhullám és eső: milyen lesz az EU búzatermése?

 A Franciaországot és Dél-Európát sújtó hőhullámok miatt idén csökkenni fog a francia és spanyol búzatermés, míg Németországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában a növények valósággal fürdenek az esőben, így azokban az országokban várhatóan magasabb lesz a hozam – írta a Reuters hírügynökség.

Az Európai Unió legnagyobb búza termesztője és exportőre Franciaországban, a hőhullám terményére gyakorolt hatással kapcsolatos aggodalmak miatt ágazati elemzők már a múlt héten 1,1 millióval 141,6 millió tonnára csökkentették az Európai Unió idei várható búzatermésére vonatkozó előrejelzést.

Ezzel párhuzamosan az Agritel szintén lefelé módosította prognózisát, így Franciaországban a korábban becsült 37,1 millió tonna helyett már csupán 36-37 millió tonnát vár az elemző cég.

A spanyoloknak ebben az évben különösen kijutott az áldás: a téli szokatlanul kemény fagyok után a jelenlegi forró szárazság azt jelenti a helyi farmerszövetség, a Cooperativas Agro-alimentarias szerint, hogy a tavalyi 7,2 millió tonna búza helyett csupán 3,7 millió tonnát takaríthatnak be.

Az EU Franciaország utáni második legnagyobb búzatermelője, Németország viszont júniusban éppen időben kapta az esőt, úgyhogy a tavaszi szárazság után feléledt a gabona, úgyhogy 3 százalékos bővülésre és 25,2 millió tonnára számítanak a német gazdák. Májusban még 24,98 millió tonnát vártak.

Ugyancsak jó lesz a termés Lengyelországban és Nagy-Britanniában. A lengyelek egy százalékos termésbővülésre számítanak, ami 11,3 millió tonnát jelent, míg az Egyesült Királyság a tavalyi 14,38 millió tonna után várhatóan több mint 14,5 millió tonnát takaríthat be.