Idén kevesebb búza terem Németországban

Amíg Kelet-Afrikában a szokatlanul sok eső okozott tragikus károkat, addig Németországban az eddig nem tapasztalt forróság és aszály okoz gondot az agrárszektornak.

A német mezőgazdasági termelők a termésük felét – és néhány esetben az egész termést – elveszíthetik a szokatlanul tartós májusi hőhullám és szárazság miatt – idézi a Reuters hírügynökség a német mezőgazdasági termelők szövetségének vezetőjét.

Csak június vége felé enyhült a forróság, de a száraz időjárás Balti-tenger körüli államokban nagy károkat okozott a búzaföldeken, és a szakértők szerint Németország 2018-as búzatermése valószínűleg 6,5 százalékkal 22,89 millió tonnára csökken az aszály következtében.

„Ez volt a legmelegebb május, azóta, hogy vezetjük az időjárási adatokat, vagyis több mint száz éve” – nyilatkozta Joachim Rukwied, a farmerszövetség vezetője a Bild am Sonntag újságnak. Németország északon és keleti tartományaiban a vetés kiszáradt. Ennek eredményeképpen egyes régiókban várhatóan 50-60 százalékos termésveszteséggel kell számolnunk, de vannak közretek, ahol minden elszáradt”.

Rukwied olyan intézkedéseket szorgalmazott, amelyek lehetővé teszik a mezőgazdasági termelők számára, hogy a bevételükből adómentesen tartalékoljanak nagyobb összegeket ilyen vis major helyzetek kezelésére. Hozzátette, hogy ezeket a tartalékokat később megadóztathatják, ha bizonyos időn belül nem használták fel a termésveszteség enyhítésére.

A farkasok németországi visszatelepítése a másik fontos kérdés, ami a gazdálkodókat foglalkoztatja. Rukwied ismételten kérte, hogy indokolt esetben engedélyezzék a farmereknek, hogy kilőjék a farkasokat.