Idén sok tavaszi árpát vetnek az EU-ban

A heves esőzések és a késő-téli fagyok miatt az idén várhatóan emelkedik a tavaszi árpa vetésterülete az Európai Unióban – írta a Reuters hírügynökség.

Az őszi esőzések miatt Észak-Európában a termelők csökkentették az őszi búza vetésterületét, így több hely maradt a tavaszi növények számára. Ám a közelmúlt időjárása okozta mély sár és a hajnali fagyok megakadályozhatják az árpa vetését, ugyanakkor arra kényszerülhetnek, hogy bizonyos területeken olyan kései vetésű növényeket termeljenek, mint a kukorica.

Franciaországban a tavaszi árpa vetése kissé tavalyi ütemezés mögött kullog a FranceAgriMer agrárügynökség szerint. Mivel a téli csapadék az átlagosnál 50 százalékkal magasabb volt, sok gazdálkodónak gondja akad a talajjal.

„Az Egyesült Királyságban a február végi hó és a folyamatos eső miatt a mezőgazdasági termelők valószínűleg egy hónapos késéssel kezdhetik a munkát a földeken” – mondta Jack Watts, a brit National Farmers’ Union részéről. A fentiek miatt az Egyesült Királyság Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testületének vetési felmérése szerint a tavaszi árpa területe az idén 7 százalékkal 804 ezer hektárra emelkedik.

Németországban a víz áztatta talajok és a szokatlan hideg szintén bizonytalanná tette a munkát a földeken, bár az elemzők még mindig várják a tavaszi termésterület gyors növekedését. A becslések szerint a tavaszi árpa terület 12,4 százalékkal 381 ezer hektárra bővül.

Lengyelországban a tavaszi vetés általában még nem kezdődött el, mondta Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője. Sabaranski becslései szerint a mezőgazdasági termelők a tavaszi árpa területét nagyjából 800 000 hektárra növelik az elmúlt évi 720 ezer hektár után, miután az esős időjárás tavaly ősszel – akárcsak Németországban –, jelentősen csökkentette az őszi búza vetésének lehetőségét.