Időjárás-alkalmazás segíti a gazdálkodókat Kenyában

Digitális időjárási alkalmazással segítené Kenya állattenyésztőit a nairobi székhelyű Amfratech. A forró éghajlathoz kapcsolódó időjárás komoly gondot okoz Kenya pásztorai számára, a hosszan tartó aszály miatt nehéz megtalálni az állatok számára megfelelő legelőt.

A myAnga alkalmazás megmutatja nekik, hogy adott térségekben milyen időjárás várható.

Ennek ismeretében a gazdálkodók meg tudják találni az állatok számára leginkább ideális legelőket.

Ami gondot okoz, hogy az 51 millió lakosú afrikai országban még mindig komoly befektetésnek számít egy okostelefon, így akinek van, igyekszik szóban megosztani másokkal az információt.

A naprakész időjárási információkkal és tanácsokkal felvértezve a pásztorok előre megtervezhetik, hogy az állataikat hová viszik, mondta Frankline Agolla, a myAnga-t fejlesztő nairobi székhelyű Amfratech társalapítója. “Ha esős évszak jön, akkor tudják, hogy merre lesznek megáradt folyók, és ilyenkor fontos, hogy az állatok is be legyenek oltva, mert különféle betegségek is támadhatják őket.

Marsabit és Isiolo megyékben már több mint 500 pásztor vette igénybe az ingyenes szolgáltatást, és mintegy 2000 ember számára további haszon származik közvetett módon a közös időjárási információk révén a közösségeken belül,  mondta Agolla.

Az alkalmazás heti időjárási információkat is küld angolul, szuahéli nyelven és más, Kenya északi részén használt nyelveken, így a felhasználók megtekinthetik az előrejelzéseket, mondta Agolla.

Az okostelefonnal nem rendelkező pásztorok előfizethetnek egy ingyenes telefonszámra, amely heti időjárási riasztásokat küld nekik SMS-ben.  Az alkalmazás segíthet az asszonyoknak is abban, hogy élelmiszereket szerezzenek be, amikor extrém időjárás közeleg.

Image by David Mark from Pixabay