Ígéretes a sertéspestis ellen kifejlesztett vakcina

A brit The Telegraph arról számolt be, hogy a Madridi Egyetem kutatói elérték az első eredményeket a vaddisznóállomány immunitása irányában.

A kutatók egy Lettországban elejtett, afrikai sertéspestissel fertőzött vadkanból vették az alapot a szérum elkészítéséhez. A kutatók egy élő, legyengített vírust tartalmazó vakcinát állítottak elő a mintából, amelyet kilenc vadmalacnak adtak a laboratóriumokban. Ezután három vakcinázatlan malacot tettek a vakcinázott állatok mellé.

Egy hónap múlva a kilenc vakcinázott malac közül hat az afrikai sertéspestis antitestek esetében pozitívnak bizonyult, de a betegség jeleit nem mutatta. A malacok a táplálékkal kapták a vakcinát, és a kutatók úgy vélik, hogy valamiféle tápba keverve a vadon élő állatokat ily módon védetté lehet tenni.

Jose Angel Barasona, a tanulmány társszerzője szerint, ha a vakcina stabilan biztonságosnak bizonyul, akkor segíthet enyhíteni az afrikai sertéspestis ellenőrizetlen terjedését Európában és Ázsiában, amint sikerült megállítani a klasszikus sertéspestis terjedését.

Linda Dixon, az Egyesült Királyság Pirbright Intézetének afrikai sertéspestis vírus-kutatócsoportjának vezetője (aki nem vett részt a kutatásban) azt mondta, hogy a kísérlet komoly lehetőségeket mutat, de hosszú út áll előttünk, mielőtt a vakcina felhasználható lenne a terepen.

„A klasszikus sertéspestis élő, legyengített vírusait tartalmazó vakcinák csalitápban való használata hatékony volt az európai vaddisznók populációinak védelmében, és ezt az eljárást jelenleg Japánban is használják. Ezért várhatóan a vaddisznóknak az élő, gyengített afrikai sertéspestis vírus elleni oltóanyagokkal történő oltása is hatékony lesz” – tette hozzá Linda Dixon.

***

 

Szeretné egy éven át tesztelni az Agrivi farmmenedzsment szoftvert? Itt a lehetőség! A világ 150 országa után Magyarországra is megérkezett az Agrivi, amely komplex megoldás a gazdálkodási tevékenység hatékonyságának növeléséhez. Próbálja ki elsőként.