Így tart lépést Szicília

Andrea Passanisi talán megelőzte korát, amikor 2001-ben az Etna oldalán létrehozta mangó és avokádó ültetvényét. A környéken csupán szőlők és olajfa-ültetvények voltak.

Úgy tűnik, a ma nem egészen negyven éves Passanisi jókor lépett nagyot, hiszen azóta mérhetően növekedett a sziget átlaghőmérséklete, ami egyben a mezőgazdaság újratervezéséhez vezet(het). Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek, és dolgoznak fel. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.

Jóllehet nem Passanisi volt az első avokádó termesztő a szigeten (mentora, Alberto Continella jó negyven évvel megelőzte), most mégis azon van, hogy elképzeléseihez megnyerje a többi gazdálkodót is. Össze kellene fogniuk, hogy öntözőrendszert hozzanak létre az Etna oldalában, azonban a helyiek – a versenytől való félelem miatt – nemigen bíznak egymásban, nem akarnak együttműködni.

Pedig a vulkáni hamu révén a talaj minősége kiváló, és a Coldiretti, az olasz farmerszövetség úgy tapasztalja, hogy egyre több fiatal kezd gazdálkodásba a gazdag szigeten.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub