Ilyen drónok kaptak repülési engedélyt Dél-Afrikában

A dél-afrikai földek felett rövidesen több ilyen permetező robot fogja átvenni a növényvédelmi munkát, miután az AGRAS MG-1P modell teljesíti az összes előírást – tudósított a Business Insider.

Amint a lap írja, a drónok segítséget nyújthatnak azoknak a farmerközösségeknek, amelyek nem engedhetik meg maguknak a repülőről való permetezés költségeit. Arról nem is beszélve, hogy a drón hatékonyabb lehet, mint a repülőgép, hiszen közelebb szállhat a növényekhez. A mellékelt videón a talaj felett öt méterre száll a drón, ugyanakkor a dél-afrikai KwaZulu-Natal tartomány cukornádföldei felett, a növényektől mindössze 1-3 méternyire szórta ki szállítmányát.

A 10 literes tartály kapacitású drón, hektáronként 30 literrel tud permetezni. A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el. Külön előnye, hogy nem szükséges folyamatosan irányítani, hiszen programozható a röpte: a megadott GPS koordináták alapján felrajzolt útvonalon irányítja végig a vezérlő mikrokomputer.

De kézzel irányítani sem egy nagy dolog, sőt, inkább szórakoztató, olyan, mint egy repülőszimulátor. És az sem mellékes, hogy rossz fényviszonyok, például sötétedés esetén sem kényszerül a földre a gép.

A gyártó megjegyzi, hogy az MG-1 akár hatvanszor gyorsabban dolgozik, mint egy kézzel permetező munkás.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub