Ilyenek a szingapúri vertikális zöldségüzemek

Budapest területe 525 négyzetkilométer. A Maláj-félsziget alsó csücskénél lévő szigetállam, az 5,9 milliós Szingapúri Köztársaság 716 négyzetkilométeren terül el, amelynek mindössze 1 százaléka áll a mezőgazdaság rendelkezésére.

Miután nincs jelentős helyi élelmiszer-forrás, Szingapúr élelmezési szükségleteinek 90 százalékát importálja, ami azt jelenti, hogy a helyi termelés messze nem elég a lakosság ellátásához. A kormány arra törekszik, hogy 2030-ig meg tudják termelni az élelmiszerszükséglet egyharmadát, ezért az év elején bejelentették, hogy 144 millió dollárt fektetnek az urban farmingnak nevezett városi gazdálkodásba, valamint a laborhús-technológia fejlesztésébe.

A rövid határidő ellenére a terv megvalósulása nem a távoli jövőben várható, hiszen már ma is harminc felett van a működő hidroponikus zöldségtermelő üzemek száma, amelyek felhőkarcolók, ipari épületek és parkolóházak tetején vannak. A mesterséges megvilágítású, számítógép-vezérelt beltéri vertikális farmokat gyümölcsök és zöldségek termesztésére optimalizálták. Jelenleg a káposzta és az eper a sziget egész területén található hidroponikus üzemek vezető termékei közé tartozik.

De rövidesen nem csak a növényeket termesztik a mellékelt videón látható, szinte laboratóriumi körülmények között, mégpedig vertikális módon. Noha már így is vannak emeletes házakban egy szintet elfoglaló halfarmok, de az Apollo Aquaculture Group nyolc emeletes függőleges halgazdaság felépítésére készül, ami a sziget egyik legnagyobb helyi halellátója lesz.