India bizakodik

Az 1,3 milliárdos lakosság kétharmadának megélhetése a mezőgazdaságtól függ, ezért különösen bíznak abban, hogy meteorológusoknak igazuk lesz és idén valóban normális monszun-időszak köszönt Indiára.

Az indiai monszun júniustól szeptemberig tart. Nyugat- és Közép-India mintegy 90 százalékát, Dél- és Északnyugat-India 50-75 százalékát érinti. A csapadékmennyiség havi átlaga legalább 200-300 milliméter, de júliusban és augusztusban jóval több eső esik. Persze csak a „normális” monszun idején, viszont az elmúlt két évben jóval kevesebb esett, ezért nagy volt a szárazság a szubkontinens területén.

A földművesek tehát évről évre reménykednek, de ezúttal a mezőgazdasági miniszter, Radha Mohan Singh is táplálja a reményt, aki bejelentette, hogy a most júniusban kezdődött 2016/2017-es szezonban 270,1 millió tonna élelmiszergabona termésre számít a kormány, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A mezőgazdaság egészében pedig 6 százalékos növekedésre számíthat.

Amíg az elmúlt évben a csapadékmennyiség 14 százalékkal, tavaly előtt pedig 12 százalékkal maradt el a sokéves átlagtól, az előrejelzések szerint idén annál 8 százalékkal több várható észak-nyugaton, és 13-mal több Közép- és Dél-Indiában.