India rászokik a külföldi borokra

Ausztrália, Európa és az Egyesült Államok bortermelői maroknyi indiai borimportőrrel kötött szerződések révén kívánnak bejutni a szubkontinens piacára – írta az India Times, hozzáfűzve, hogy a kedvezőtlen vámtarifák ellenére India borimportja 12-13 százalékkal növekedett, mivel lassan divattá válik a külföldi borok fogyasztása. A magas vámok miatt az importált borok többsége palackonként 1300–1900 rúpiába (5200-7600 forint) kerül.

Ugyanakkor az indiai kormány megengedte az ötcsillagos szállodáknak, hogy vámmentesen importáljanak bort, míg más importőröknek 150 százalékos vámot kell fizetniük. A fiatal helyi borágazat kifogásokat fogalmazott meg, mondván, hogy az ötcsillagos szállodáknak biztosított vámmentes importengedélyeket meg kell szüntetni.

Yatin Patil, az Indiai Bortermelők Szövetségének elnöke elmondta: „Az ötcsillagos szállodák nem hajlandók indiai borokat tartani, mivel a nulla százalékos vámmal importált borok olcsóbbak a hazaiaknál.”

Az import fellendülését az is segítheti, hogy a helyi bortermelés 20 százalékkal eshet vissza 2020-ban, mivel a tavalyi monszun-esőzések helyenként nagyon elmaradtak a szokásostól. Másrészt egy sor borszőlő meg sem marad Indiában.

Az importált borok az ország teljes borfogyasztásának mintegy 35 százalékát teszik ki értében mérve, a mennyiség alapján azonban csak körülbelül 12 százalékról beszélhetünk. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) legfrissebb jelentése szerint India borimportjának csaknem 75 százaléka Ausztráliából és az Európai Unióból származik, bár az előbbi szállítja a nagyobb mennyiséget.